Nėštumui ruoškitės iš anksto

Nėštumas – tai moters organizmo testas: besilaukiant kūdikio gali išryškėti silpniausios jo vietos. Tad, idealiu atveju, kūną nėštumui reikia paruošti iš anksto. Nugaros skausmas nėštumo metu yra bendras nėščiųjų nusiskundimas – ir tai nenuostabu, mat priaugama svoriokeičiasi kūno masės centras, o hormonai (relaksinas ir estrogenas) atpalaiduoja raiščius bei padidina dubens sąnarių laisvumą. Tačiau būsima nėščioji gali užkirsti kelią arba bent jau sumažinti šiuos ateities skausmus bei patiriamą diskomfortą, jeigu nėštumui savo kaulų ir raumenų sistemą pradeda ruošti iš anksto.

Stuburo gydymo centro, kuriame daugiau nei 25 metus konsultuojami ir gydomi pacientai, turintys problemų kaulų-raumenų sistemoje, specialistai išskiria, kokių kaulų-raumenų sistemos grandžių funkcijų sutrikimus pagilins nėštumas, jeigu jam nebus tikslingai pasiruošta.

Planuojančioms pastoti – tikslinga kaulų ir raumenų sistemos specialisto konsultacija

Prieš ruošiantis nėštumui, siūloma apsilankyti ne tik pas ginekologą, bet ir pas fizinės medicinos gydytoją ar kineziterapeutą, kad šis įvertintų, ar kaulų-raumenų sistema yra pasiruošusi išlaikyti augantį moters svorį, besikeičiantį kūno masės centrą, dėl hormonų kintančią sąnarių ir raiščių būklę. Konsultacijos metu turėtų būti atliekami nėštumo metu rizikingiausių kūno segmentų kaulų-raumenų sistemos būklę vertinantys testai bei paskiriami tikslingi pratimai, probleminėms kūno vietoms. Medikai pabrėžia, jog nei nėštumo metu, nei apskritai profilaktiškai prižiūrint savo kūno raumenis,  atsitiktinai pasirinktos grupinės mankštos ar treniruotės nepadės, priešingai, gali tik pabloginti judėjimo sistemos būklę. Nėščioji, kaip ir bet kuris kitas asmuo, turi nesivaikyti populiarių sporto veiklų, o rūpintis individualia kaulų-raumenų sistemos situacija, atsižvelgiant į savo kūno problematiką.

A. Normali dubens padėtis B. Dubuo pasviręs į priekį C. Dubuo pasviręs atgal

Išvenkite juosmens skausmo

Stuburo gydymo centro kineziterapeutai teigia, jog 45-75 procentai moterų nėštumo laikotarpiu yra jautusios nugaros skausmus. Ilgą laiką buvo manoma, kad nugaros skausmas nėščiai moteriai – natūrali būsena. Tačiau dėl to nederėtų kaltinti vien nėštumo, mat stuburo negalavimus nėštumo metu nulėmusios priežastys moters kaulų ir raumenų sistemoje slypi dar iki nėštumo.

Beveik 40 metų patirtį kaulų-raumenų sistemos sutrikimų gydyme sukaupęs neurologas, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Jonas Girskis ypač akcentuoja moterų, kurių laikysenai būdingas priekinis dubens pasvirimas (B pavyzdys) priežiūrą. "Būtina informuoti, kad jos turėtų labiau stiprinti pilvo presą, o ne nugaros raumenis: kadangi augant vaisiui priekinis dubens pasvirimo kampas dar labiau didėja, ypač apkraunama juosmeninės srities tarpslankstelinių diskų užpakalinė dalis, tad iškyla grėsmė juos pažeisti“. Taigi ruošiantis nėštumui nugaros raumenis reikia ne stiprinti, kaip stereotipiškai manoma, o tempti. Tuokart pilvo preso raumenis – ne tempti, o stiprinti.

1. Tiesusis pilvo raumuo 2. Tiesiojo pilvo raumens išsiskyrimas nėštumo metu 3. Po gimdymo

Išvenkite pilvo raumenų išsiskyrimo

Nėščiosioms būdingas nugaros tiesiamųjų raumenų aktyvumas, įsitempimas siekiant kompensuoti padidėjusią pilvo masę, tuo tarpu pilvo raumenys yra linkę nusilpti. Tiesusis pilvo raumuo yra atsakingas už nugaros lankstumą juosmens dalyje. Dėl silpno pilvo preso gali kilti įvairaus masto problemų: pradedant pogimdyvinių strijų tikimybe (dėl nėštumo laikotarpiu stipriai įsitempusios nugaros, kuri stumia pilvą į priekį, labai išsitempia jo sienos poodinė ląsteliena) baigiant negrįžtamu tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimu. Tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimas – diastazė – paskutinį nėštumo trimestrą būdingas daugeliui moterų. Tai lemia gimdoje augantis vaisius. Įprastai po gimdymo prasiskyrusi pilvo siena turi grįžti į pradinę padėtį. Visgi ne visoms pagimdžius prasiskyrę pilvo raumenys suauga, gali prireikti chirurginės intervencijos. Stuburo gydymo centro specialistai rekomenduoja nelaukti šios trauminės patirties ir imtis prevencijos – prieš nėštumą stiprinti pilvo priekinius ir šoninius raumenis.

Gaktinė sąvarža (simfizė) ir jos disfunkcijos sukeliamo skausmo zona

Užtikrinkite dubens kaulų stabilumą

Nėštumo metu hormonai (relaksinas ir estrogenas) atpalaiduoja dubens kaulus jungiančius raiščius bei padidina dubens kaulus jungiančių sąnarių laisvumą. Tuo pačiu, augantis vaisius padidina spaudimą į dubens dugną. Formuojasi palankios sąlygos gaktinės sąvaržos disfunkcijai, jos nestabilumui, dubens kaulų išsiskyrimui. "Šios traumos riziką padidina silpni pilvo, dubens dugno bei itin elastingi šlaunies pritraukiamieji raumenys. Taigi, nėštumo metu, dėl augančio vaisiaus padidėjus spaudimui į dubens dugną, - pilvo, dubens dugno ir šlaunies pritraukiamieji raumenys turi būti pakankamai stiprūs, kad tą spaudimą kompensuotų ir užtikrintų dubens kaulų stabilumą. Todėl, moterys dar iki nėštumo turėtų išsiaiškinti ar šie jų raumenys turi pakankamą jėgą" - teigia Greta Girskė, Stuburo gydymo centro vadovė-kineziterpautė, teikianti profilaktines konsultacijas planuojančioms pastoti moterims.

Įsidėmėkite, tik atliekant tikslingus, o ne bendro pobūdžio judesius galima koreguoti kūno raumenų disbalansą ir užkirsti kelią įvairioms žalingoms pasekmėms skirtingais žmogaus gyvenimo etapais.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.